Важни термини в денталната медицина

Кариес
Заболяване на твърди зъбни тъкани (емайл, дентин, цимент). Причината е комплексна. Продължителна киселинна атака на средата в комбинация с микробиологично заразен налеп на труднодостъпни участици за почистване. За съжаление кариесът може да се развие и под пломба (обтурация) и под коронка. Процесът може да е бърз или бавен. Развитието е съпроводено с промяна на цвета, повишаване чувствителността на топло-студено, от сладко, отчупване на парченца емайл. Понякога заболяването може да протече безсимптомно. Само редовните прегледи от стоматолог могат да предотвратят неприятни изненади от усложненията на кариеса. В резултат от разпадането на дентина, микороорганизмите могат да навлязат в пулпата (т. нар. от пациентите „нерв”) и да предизвикат необратимото й възпаление (пулпит). Болезнените изживявания са най-малката последица от това усложнение. Развитието е съпроводено с промяна на цвета, повишаване чувствителността на топло-студено, от сладко, отчупване на парченца емайл.

Пулпит
В сърцевината на зъбите има кухина, изпълнена с добре инервирана и кръвоснабдена тъкан. Наричаме я пулпа; пациентите я обозначават като „нерв”. Когато микроорганизмите успеят да стигнат до нея (след дълбок кариес, счупване и др.), предизвикват възпалението й – това е същността на пулпита. Оплакванията на пациентите с такава диагноза могат да са доста различни в зависимост от вида на причинителите, индивидуланата реакция на тъканите, а и от цялата нервнa система на пациента. При всички случаи обаче се налага незабавна стоматологична намеса. Казано в конспект се налага почистването и оформянето на кухината на пулпата и нейното запълване с подходящи материали.

Периодонтит
Възпалението на тъканите около зъбния корен (Периодонциум, кост, синуси) се нарича периодонтит. За повечето пациенти е известно още като торбичка, гранулом.

Обтурация
Известна повече като „пломба”. Така обозначаваме всички методи за възстановяване формата, големината и функцията на зъбите, засегнати от краиес, неговите усложнения, счупвания или друго.

Инлей, онлей овърлей
Вид обтурации (пломби), които се изработват в зъботехническа лаборатория по предварително взет отпечатък. В устата на пациента само се циментира. Както всяко решение в стоматологията, има своите предимства и недостатъци.

Бруксизъм и бруксомания
Бруксизмът е термин, с който обозначаваме парафункция (нетипична потреба ) на скърцане със зъби. Обикновено това се случва по време на сън и пациентът не знае за този вреден навик, а забелязва само последствията - изглаждане на зъбните повърхности, отчупвания на изтънелите емайлови ръбове. Понякога се наблюдават болки в зъбите, в дъвкателните мускули и темпоромандибуларните стави.
Причините за бруксизма не са ясно определени. От локалните причини може да се отбележат различни дразнители в устата - ортодонтски проблеми, предварителен контакти (останали високи реставрации). Причините могат да са и от общ характер - нервно напрежение, стрес. Все по-често изследователите говорят за връзка нощната апнея, хъркането и бруксизма.
Лечението включва отстраняването на причините за бруксизма, ако са известни и изработване на оклузални шини от мека пластмаса. Те покриват зъбите и възпрепятвстват изтриването им. Носят се по време на сън. При пациенти с изразено хъркане.